Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Tesla musela řešit nemilý problém. Lehla ji celá počítačová síť, takže nefungoval nejen web, ale ani mobilní aplikace. Majitelé se tak pomocí telefonů dočasně nemohli dostat do svých aut.
Akuh (1106) | 25.9.20208:57
U odemykání smartphonem bych čekal že ten se spojí s autem pomocí bluetooth asi něco na způsob: Smartphone pošle příkaz k odemčení obsahující i čas podepsaný svým privátním klíčem, auto se odemče pokud byl příkaz odeslán teď a ne že někdo posílá starý povel co odposlechl, nebo něco podobného klidně s obousměrnou komunikací s autem, ale rozhodně bez serveru.

Aby to muselo jít přes server bych čekal jen pro odemykání na dálku, ale rozhodně to bluetooth bych viděl jako základ a vše ostatní jako nadstavbu...
Odpovědět5  0
honza1616 (3702) | 29.9.20209:33
Spíš bych řekl že to odemyka NFC nebo by to tak mělo takto fungovat!!
platit v obchodech telefonem taky můžete i když jste offline, ale tady jde asi o nějaké online ověřování se serverem což je právě ten problém, ten klíč by měl být uloženy v telefonu právě jako ta elektronická plat.karta ,pak už je jedno jestli odemknete auto přes bluetooth, nebo přejetím kliky dveří telefonem
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 29.9.202010:10
NFC by taky fungovalo, ale myslím že je příliš limitované. Nemusí být blízko čtečky? pak by ji museli dát ke každým dveřím auta + teď když mám klíčky od auta ­(není to tesla ta nevím jak to má­) v kapse nemusím je vytahovat a auto otevřu když stojím u dveří. tohle by asi s NFC nešlo.
Odpovědět0  0
janekjankovatej1 (23) | 25.9.20205:19
Ještě by to mohli vylepši ­- kdo si neudělá povinný upgrade ­(placený­) toho to nepustí ani dovnitř :­-­)
Mám rád spotřebiče, které jsou chytřejší než já
Odpovědět0  0
Jardadoma (1548) | 28.9.202013:37
Copak dovnitř, ale ven z auta, to by bylo :o)
Odpovědět0  0
Jardadoma (1548) | 24.9.202019:20
Viděl jsem krátký film o domech budoucnosti. Dům se otevíral hlasem. Majitel nastydl, dům ho nepoznal, tak nocoval venku :o)
Odpovědět5  0
Blaazen (241) | 24.9.202018:38
Takže další kapitola lidské blbosti? Po spadlé síti v německé nemocnici, což pravděpodobně stálo život pacientku, tu máme dav lidí, kteří mlsně stojí u svých aut a rádi by dovnitř.
Odpovědět6  2
wrah666 (6205) | 24.9.202019:11
Smartfoun je nesmírně užitečný sluha. Ovšem 99% uživatelů jsou IDIOTI a udělali se zebe otroky smatrfounu.
Odpovědět9  0
odb (545) | 24.9.202020:07
To neplati len o smarfonoch. Ludia, hlavne mlady si zvykli na technologie a vobec si neuvedomuju rizika a mozne problemy pri zlyhani, hacknuti,....
Odpovědět7  0
wrah666 (6205) | 25.9.20207:49
Jasně, ale já měl na mysli spíš takovou tu ­"správnou, moderní­" rodinu, co na sebe vzájemně nemluví, ale každý si pěkně jede svůj smartfoun a chat. Jenže technologické riziko ­(selhání­( je jen jedno z mnoha. Pak je tu riziko fyzické. Debil čumící v mobil skočí klidně pod auto. ­(kolikrát viděno na vlastní oči­) Také jihc už pěknou řádku ukazovali v černé kronice, když auto nestihlo zastavit. A možná nejhorší průšvih je zblbnutí. Je fajn, že jsou veškeré informace na dosah ruky, ale lidé nemající ve vlastní hlavě základy jí hledat nebudou. A dokonce i kdyby jim jí někdo přihrál, nebudou vědět co si s ní počít. Ať na to koukám jakkoliv, tohle míří do prů.eru. Lidé apatičtí, tupí, bez jakýchkoliv znalostí a vědomostí, dokonce i bez pohybu ven z domu, prootže ­"inteligenci­" přinese počítač a vše ostatní udělá robot.. A jen pár jedinců kvalifikovaných, kteří ten počítač umí spravit a naprogramovat.. Za jak dlouho se pro tu většinu ­(95%+­) stanou jakékoliv vědomosti zcela zbytečnými? Včetně třeba umět číst a psát?
Odpovědět1  0
CooliPi (378) | 25.9.202022:36
Bohuzel, pro mladou generaci tohle uz nastalo. Stezoval si kamarad, ze ditko ­(13­) je drze a chce jen parit gamesy, protoze ostatni ve tride take jen pari. Nezvladne se soustredit dele nez na 10 vet v knize. Dalsi deti ktere znam jsou nektere i po 4 letech na stale stejne urovni prace s telefonem ­- neustale se foti a vyplazuji na sebe jazyk. Cimz za den zaplni celou volnou pamet telefonu. A to jsou deti inteligentnich rodicu, ktere mely rozhodne naslapnuto, brzo cetly a mluvily.

Uz jsme proste dorazili, vazeni. Nastupujici omladina uz nedokaze zpracovavat informace, protoze byla vystavena nekonecnemu proudu barevnych splasek se 120% saturaci sRGB prostoru. Jinak receno, omladina ­(doplnte si vlastni pejorativni vyraz­) jiz dokaze jen lechtat obdelnik plny hlavne sytych barev.

Mam v okoli take chlapce, postizeneho Downovym syndromem. Jeho pokrok je nulovy, neumi ani 2 slova, atd. Nebudu dale rozebirat ­- v zasade co dela a co ho jedine je schopno na delsi dobu zaujmout je lechtani mobilu metlou na tuk ­(kuchynske nacini, driv z per, nyni z silikonu­). Tuto cinnost provozuje cely den.

Bohuzel vsak musim konstatovat, ze toto chovani ­- i kdyz ne metlou, ale jaksi prsty ­- je vlastne totozne s tim, co dela omladina. Zastaveni mentalniho vyvoje.

Proste jsou stimulovani jen na vstupu svych receptoru, ale uz se nijak neamplifikuji jejich vlastni myslenky, aby se zapsaly do pameti. V zasade tedy ­- ztraceji pamet a schopnost si zapamatovat. Proc? Protoze proste neni vyzadovan vystup z vnitrnich stavu mozku ­- jejich myslenek. Proste necvici, zakrnuji. Kdyz se detem podava barevna droga, ktera zaplni jejich smyslove vnimaji a nevyzaduje se jejich aktivita, tak skonci vlastne jako digitalni fetaci.

Digitalni demence. https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Digit%C3%A1ln%C3%AD_demence

No a pak teprv lze pochopit, proc se nesmyslne produkty ktere vyzaduji servery na druhe strany zemekoule prodavaji. Posledni s tim jsem mel tu cest byl modem od O2, ktery mel displej. Ale aby to clovek nastavil, tak si musel nainstalovat aplikaci do sveho telefonu od O2, prihlasit se na Facebook, tam pres to poslat zpravu do O2 a to to poslalo do modemu na minutu. Zaroven ta aplikace zobrazilo PIN, ktery je potreba na webove strance ­(login­) do modemu zadat.

Tak tomuhle rikam DEMENCE uppercase. Jsem zvedavy, jestli to neco trumfne. Treba jaderna elektrarna ovladana pres Facebook?

Jsem rad ze uz jsem za pulkou.
Odpovědět2  0
x3m (159) | 26.9.202011:28
Idiocracy in real life :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.